CCiekawostki Fasola: korzyści, porady kulinarne, przepis
1 sierpnia 2022
Wystarczy zjeść kilka ziaren, aby zapomnieć o uczuciu głodu na długi czas. A to nie wszystkie z jego licznych zalet. Jakie są korzyści z fasoli? Jak smacznie gotować fasolę - przeczytaj materiał! Fasolka czarna, biała, czerwona, zielona...
Czy wiesz, że wszystkie te fasolki są pełne różnych składników odżywczych?
Na przykład:
- czarna fasola jest pełna przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami oraz problemami z sercem i naczyniami krwionośnymi;
- czerwona fasola zawiera tiaminę, która korzystnie wpływa na pracę mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera;
- biała fasola jest bogata w potas, który normalizuje ciśnienie krwi.
Czerwony jest w stanie obniżyć poziom cukru we krwi, więc jest bardzo przydatny dla cukrzyków. Według dietetyków, czerwona fasola znajduje się w pierwszej dziesiątce najzdrowszych produktów spożywczych.
Fasolę można porównać do wyjątkowej pigułki, która zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze:
- wspaniałe białko roślinne;
- odrobinę tłuszczu;
- pozbawiona cholesterolu;
- mnóstwo minerałów i witamin.
Tak naprawdę każdy z nas może jeść fasolę przynajmniej codziennie, no, na pewno nie rzadziej niż dwa lub trzy razy w tygodniu.
Fasola zalety
Fasola na 75% składa się z białek o składzie podobnym do mięsa i ryb. Fasola zawiera najbardziej użyteczne białko roślinne, które jest doskonale przyswajalne przez nasz organizm. Pod względem zawartości białka przewyższa nawet kurczaka. Świeża fasola zawiera 3 razy więcej białka niż ta z puszki. Zielona fasolka szparagowa zawiera tylko 25 kcal, idealna dla osób dbających o sylwetkę. Mieszkańcy Wielkiej Brytanii uważani są za największych fanów potraw z tej rośliny z rodziny strączkowych. Zjadają tyle fasoli, ile mieszkańcy innych krajów razem wzięci. Fasola jest również wysoko ceniona w Bułgarii. Co roku w kraju obchodzony jest Dzień Fasoli. Z okazji tego święta obywatele Bułgarii wykonują "fasolowy salut" i serwują przysmaki z wielu odmian fasoli.
Każdy element śladowy w fasoli wykonuje swoją specyficzną funkcję. Na przykład:
- żelazo tworzy czerwone krwinki, wzbogaca komórki w tlen i wzmacnia system odpornościowy.
- Miedź wspomaga produkcję hemoglobiny i adrenaliny.
- Siarka jest przydatna dla jelit, w chorobach skóry, oskrzeli i reumatyzmu.
- Cynk reguluje metabolizm węglowodanów.
Fasola polecana jest dla osób, które cierpią na:
- nadciśnienie tętnicze;
- miażdżycę;
- choroby serca;
- choroby naczyń krwionośnych.
Przyda się również osobom z osłabionym układem nerwowym. Pomoże w rehabilitacji i przywróci siły po ciężkich chorobach.
Biała fasola: korzyści i szkody
Biała fasola jest jednym z najbardziej popularnych składników do gotowania. Jest delikatny i łagodny w smaku, dlatego smakosze go uwielbiają.
Korzyści z białej fasoli:
- Dużo glinu i boru, potasu, wapnia. Bogata w fosfor, dlatego nadaje się do zrównoważonego menu wegetariańskiego i wegańskiego.
- Łatwo strawne i może zastąpić mięso: do 20% białka, które jest tak samo dobre jak mięso.
- Hamuje apetyt i nie pozwala na trawienie szybkich węglowodanów.
- Dobre dla serca.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Poprawia krążenie krwi.
- Rekordowo wysoka zawartość błonnika.
- Dobre dla jelit.
- Wzmacnia odporność, usuwa toksyny.
Szkodliwość białej fasoli:
- Surowa i niedogotowana - toksyczna.
- Wydzielanie puryn, które mogą prowadzić do podwyższonego poziomu kwasu moczowego.
- Może powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Czerwona fasola: korzyści i szkody
Czerwona fasola jest bardziej kapryśna w gotowaniu, ale dania z niej wychodzą z wyjątkowym smakiem. Korzyści płynące z czerwonej fasoli:
- Pomaga schudnąć i hamuje apetyt.
- Zapobieganie cukrzycy.
- Pomaga w oczyszczaniu jelit i usuwaniu toksyn.
- Zwiększa odporność organizmu na choroby.
- Efekt detox w umiarkowanych dawkach.
- Poprawia stan skóry i włosów - zawiera dużo wapnia.
- Lepiej przyswajalna, ma dużo więcej białka niż biała fasola.
Szkodliwość czerwonej fasoli:
- Nie jeść surowej i niedogotowanej pod żadnym pozorem!
- Nie powinny ich jeść osoby cierpiące na podagrę.
- Nie powinny być spożywane przez osoby o słabej przemianie materii.
Fasola - przeciwwskazania i szkodliwość
Medycy nie zalecają spożywania fasoli osobom w sile wieku oraz tym, które mają:
- nadkwasotę;
- zapalenie żołądka;
- wrzody;
- podagrę czy zapalenie pęcherzyka żółciowego.
Przeciwwskazane jest spożywanie fasoli w postaci surowej, gdyż prowadzi to do zatrucia.
Zobacz opolczyk.
Jak pokonać wzdęcia po fasoli?
Być może jest jeden efekt uboczny jedzenia fasoli - wzdęcia brzucha. Można tego jednak uniknąć, poddając ziarna dłuższej obróbce termicznej, a także wstępnie mocząc je przez kilka godzin w roztworze sody. Dodatkowo, wraz z fasolą, zaleca się mieszanie przypraw, które zmniejszają wzdęcia. W tym przypadku koperek sprawdzi się znakomicie. Przy okazji, biała fasola powoduje znacznie mniej gazów niż fasola czerwona.
Prawidłowo wybrać i ugotować fasolę
Zużyć fasolę w ciągu 6 miesięcy od zakupu. Przy wyborze należy zwrócić uwagę na powierzchnię ziaren, powinna być gładka, z błyszczącym połyskiem i bez uszkodzeń. Przed ugotowaniem fasoli namoczyć ją w zimnej, wrzącej wodzie. Im bardziej miękka woda, tym szybciej potrawa będzie gotowa. Solimy tylko pod koniec gotowania, ponieważ w osolonej wodzie fasola gotuje się znacznie wolniej.